Buitenzijde

Het metselwerk van Molen Annemie is goed uitwaterend uitgevoerd; de bakstenen maken een hoek van 5,8° met de horizon. De bakstenen werden waarschijnlijk machinaal gekneed en geperst maar zijn gebakken in een oven met grote temperatuurverschillen; wellicht een zogenaamde veldoven. Gebruikelijk was om de beste stenen te gebruiken als gevelsteen, minder hard gebakken stenen voor de binnenwand, de te zachte stenen als achterwerkers en de hard gebakken en licht verglaasde stenen voor het trasraam. Bij deze molen zijn er meerdere zacht gebakken stenen verwerkt in de gevel terwijl er ook relatief veel goede stenen binnen gebruikt zijn. De kleur van de gevelsteen varieert tussen oranje en blauw. De grote variatie in hardheid van de stenen van de molen van Acht doet vermoeden dat deze nog gebakken werden in een veldoven. Er is gemetseld met kalkmortel.

Omstreeks 2005 is de gehele romp uitwendig gereinigd door middel van gritstralen. Hierbij is van de zachtere stenen de bakhuid weggestraald. De harde stenen verloren hun patina maar bleven vrijwel onbeschadigd. Tevens is toen opnieuw gevoegd. Of al eerder opnieuw gevoegd was, is thans niet na te gaan. In 2005 werden de voegen niet of nauwelijks uitgehaald waardoor de nieuwe voegen zeer ondiep zijn aangebracht (10 – 12 mm diep; de hoogte van de voegen is ongeveer hetzelfde). Het is niet bekend of de molen oorspronkelijk gepleisterd was. Het was gebruikelijk de onderste verdiepingen (soms tot en met de maalzolder, soms tot en met de steenzolder) te slempen of te vertinnen.  In de toog boven de inrijpoort is een sluitsteen aangebracht. Blijkbaar heeft op deze steen een tekst gestaan. De steen is echter zodanig verweerd dat de tekst niet meer te lezen is.

Molen Annemie

Recent is er vergunning afgegeven door de Gemeente Eindhoven om een uitbouw met entreepartij te realiseren aan de linkerzijde van de molen en om het geheel te renoveren. Momenteel is het zand van de belt aan de linkerzijde verwijderd om plaats te maken voor de realisatie van deze uitbouw en waarbij de belt zelf haar ronde vorm weer terugkrijgt.

Voorzijde

Bestaand

Voorzijde

Nieuw

Beeldmateriaal van Molen Annemie periode 1950 – 1980

Beeldmateriaal van Molen Annemie periode 2000 – 2013

Beeldmateriaal van Molen Annemie 2016

Beeldmateriaal van Molen Annemie 2018 – vervangen windpeluw

Beeldmateriaal van Molen Annemie 2019 – vernieuwen schilderwerk

Beeldmateriaal van Molen Annemie 2023 – huidige situatie

Sfeerimpressie verlichtingsplan